Ben jij toe aan nieuwe schilderwerken in Lier? Schilderwerk heeft zowel buiten- als binnenshuis een beschermende functie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je woning er netjes en verzorgt uitziet. Het is belangrijk om schilderwerk goed te onderhouden, zodat het hout optimaal beschermd wordt en de aanblik van je woning netjes blijft. Het wordt aangeraden om het schilderen uit te besteden aan een schilder: zo ben je verzekerd van een strak en egaal resultaat, zonder strepen en druipers. Op deze pagina lees je meer over schilderwerken, de kosten en worden veelgestelde vragen beantwoord.

Wil je een schilder uit Lier inschakelen? Vergelijk gratis offertes en kom in contact met schildersbedrijven in je regio.

schilderwerken

Wat zijn schilderwerken?

De meest voorkomende werkzaamheden van schilders zijn:

  • Schilderen van muren, plafonds, deuren en ramen binnenshuis
  • Het verven van de keuken, trap of houten meubels
  • Het schilderen van de vloer
  • Saus- en spuitwerk
  • Het schilderen van de ramen, buitendeuren, gevel en dakgoten buitenshuis
  • Het verven van de schutting, de schuur of het tuinhuis
  • Repareren van houtrot en het herstellen van beschadigde verf

Schilderwerk in Lier bepaald voor een groot deel de uitstraling van je woning en bepaald de sfeer binnenshuis. Met goed onderhouden buitenschilderwerk, een nette tuin en een schoon dak en gevel ziet je woning er erg netjes en verzorgd uit. Het is helaas niet toegestaan om je woning in iedere mogelijke kleur te schilderen: onderzoek wat wel en niet mag bij jou gemeente. Kies voor ene kleur die zowel bij je woning als de omgeving past.

Buitenschilderwerk heeft een belangrijke functie, namelijk het beschermen van het hout tegen vocht en neerslag. Het is daarom belangrijk om zeker het buitenschilderwerk iedere 7 tot 10 jaar te vernieuwen. Wanneer de verf loslaat, afbladert of poedert moet het zelfs eerder worden vernieuwd.

Hoewel binnenschilderwerk niet direct een beschermende functie heeft, wordt het toch regelmatig vernieuwd. Vaak heeft dit als reden dat je uitgekeken raakt op de kleur of toe bent aan iets nieuws. Schilderwerken in huis bepalen de uitstraling en sfeer van je woning. Kleuren hebben een bewezen psychologisch effect op je stemming. De mogelijkheden met kleur zijn eindeloos en het is relatief eenvoudig om na een aantal jaar een nieuwe kleur te kiezen.

Binnenschilderwerk heeft wel een beschermende functie op houten elementen. De verflaag beschermt bijvoorbeeld de vloer, trap of houten meubels tegen slijtage. Op locaties waar veel gebruik van wordt gemaakt, zoals de trap, zal het schilderwerk eerder aan vervanging toe zijn.

binnenschilderwerk

Wat kosten schilderwerken in Lier?

De prijs van schilderwerken in Lier is afhankelijk van diverse factoren, zoals de kosten van de schilder, de voorrijkosten, de materiaalkosten en het soort klus. Een buitenschilder is vaak iets duurder dan een binnenschilder, omdat buitenschilderwerken complexer zijn.

Een buitenschilder kost gemiddeld €35,- tot €40,- per m² en een binnenschilder €30,- tot €35,- per m². Niet iedere schilder hanteert een prijs per m²: er zijn ook schilders die werken met een uurtarief. Dit komt voor bij complexere klussen, zoals het schilderen van de trap of de ramen. Bij dit soort klussen wordt er een klein oppervalk geschilderd die meer tijd in beslag neemt dan het schilderen van bijvoorbeeld een muur. Het gemiddelde uurtarief van een buitenschilder ligt tussen de €40,- en €50,- per uur, en voor een binnen schilder €35,- tot €40,- per uur.

In de onderstaande prijstabel staan de gemiddelde prijzen voor verschillende schilderklussen: zowel voor binnen- als buitenschilderwerk. Buitenschilderwerken zijn vaak duurder, omdat schilderwerk buiten een belangrijke beschermende functie heeft en de verf daarom extra nauwkeurig moet worden aangebracht.

Prijzen schilderwerken 2024

Soort schilderwerk Gemiddelde prijs
Muren en plafonds €15,- tot €20,- per m²
Gevel €20,- tot €40,- per m²
Trap Vanaf €20,- per traptrede
Deuren – binnen en buiten €70,- en €110,- per deur
Ramen – binnen en buiten €15,- tot €20,- per raam
Tuinhuis, schutting, schuur of dakkapel €40,- €50,- per uur

Prijzen buitenschilderwerken per type woning 2024

Moet je het buitenschilderwerk in Lier in zijn geheel vernieuwd worden? Dan ben je voor een appartement in totaal vaak gemiddeld tussen de €800,- en €2.500,- kwijt. Een tussenwoning is vaak groter en heeft meer ramen, waardoor de gemiddelde prijs ligt tussen de €1.000,- en €2.500,-. Woon je in een hoekwoning of twee-onder-een-kap? Dan ligt de gemiddelde prijs vaak tussen de €1.500,- en €3.000,-.

Type woning – compleet buitenschilderwerk Gemiddelde prijs
Appartement €800,- tot €2.500,-
Tussenwoning €1.000,- tot €2.500,-
Hoekwoning €1.5000,- tot €3.000,-
Vrijstaande woning €4.000,- tot €12.000,-

buitenschilderwerk

Hoe is deze prijs opgebouwd?

De prijs van schilderwerken wordt door diverse factoren bepaald:

  • De arbeidskosten: het tarief van het schildersbedrijf, wat weer deels afhankelijk is van de complexiteit van de werkzaamheden.
  • De materiaalkosten: voor schilderwerk zijn diverse materialen nodig, zoals grondverf, dekverf, kwasten en bakjes. Grondverf kost gemiddeld €10,- tot €30,- per liter en dekverf ongeveer €15,- tot €40,-. Overige benodigdheden kosten ongeveer €50,-. Een deel van buitenschilderwerk vindt vaak plaats op hoogte. Hiervoor heeft de schilder een steiger nodig. Wanneer deze gehuurd moet worden, kost dit ongeveer €20,- per dag.
  • Voorrijkosten: door vrijwel iedere schilder worden er voorrijkosten gerekend. Deze kosten lijken misschien niet zo hoog, maar kunnen toch flink oplopen wanneer de schilder verder bij jou uit de buurt woont. Kies daarom altijd voor een schilder die dichtbij je woont, zodat je kunt besparen op deze kosten.

Vergelijk gratis offertes om in contact te komen met een schilder in Lier.

Schilderwerken in andere plaatsen

schilder

Veelgestelde vragen

Hoeveel btw op schilderwerk?
Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde btw-tarief op schilderwerk. In plaats van 21%, betaal je slechts 6% btw! Het is wel belangrijk dat je voldoet aan alle voorwaarden: zo moet je onder andere de het schilderwerk laten uitvoeren door een ervaren schilder in Lier.

Hoeveel kost schilderwerk per m²?
Schilderwerk kost gemiddeld tussen de €30,- en €40,- per m². De prijs voor een buitenschilder ligt iets hoger: dit komt omdat buitenschilderwerken vaak complexer zijn. Een buitenschilder kost gemiddeld €35,- tot €40,- per m² en een binnenschilder €30,- tot €35,- per m².

Waarom je woning schilderen?
Het goed bijhouden van schilderwerk is zeker buiten enorm van belang. Schilderwerk beschermt het hout tegen vocht en neerslag, zodat je geen last krijgt van hout rot. Ook binnen beschermt het schilderwerk oppervlaktes zoals de trap en de vloer tegen slijtage.

Wanneer buitenschilderwerk vernieuwen?
De beste periode om het buitenschilderwerk te vernieuwen is bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden, met een zuchtje wind. De verf droogt in 24 tot 36 uur: in deze periode mag er geen vuil of vocht in de verf komen. Het moet dus ook droog zijn.

Welke schilderwerken zijn populair in Antwerpen?

Het schilderen van muren en plafonds gebeurt het meest. Benieuwd naar alle populaire schilderwerken? Dat lees je in deze blog.

Welke werken wil je laten uitvoeren?