Dakbedekking serre: de mogelijkheden

Heb je net een serre laten bouwen, maar moet je nog kiezen welke dakbedekking je erop wilt? Of overweeg je een serre, en ben je op onderzoek uit naar de mogelijkheden? In deze blog lees je welke dakbedekking er op een serre gebruikt kan worden. Ook vind je informatie over de prijzen voor dakbedekking voor een serre.

Dakbedekking open serredak

Een open serredak heeft een dak van doorschijnend materiaal, zoals glas. Dit zorgt voor veel natuurlijk lichtinval. Het nadeel is dat de temperatuur in de serre zo ongeveer gelijk is aan de buitentemperatuur.

Bij een open serredak heb je keuze uit de volgende materialen:

  • Glas: glas is gevoelig voor scheuren en beschadigingen, maar geeft daar tegenover een ruimtelijk gevoel en daarnaast zorgt glas voor veel lichtinval. De kosten voor glas bedragen gemiddeld €35,- tot €65,- per m². 
  • Polycarbonaat: polycarbonaat heeft dezelfde positieve eigenschappen als glas, maar is daarnaast beter geïsoleerd en minder kwetsbaar. De gemiddelde prijs van polycarbonaat is gemiddeld €15,- tot €25,- per m². 
  • Acrylaat: ook acrylaat heeft hetzelfde effect als glas; de ruimte oogt ruimtelijk en er is veel natuurlijk licht. Acrylaat is de goedkoopste optie, maar daar staat tegenover dat het niet uv-bestendig is.

Dakbedekking gesloten serredak

Bij een gesloten serredak heb je geen lichtinval via het dak, omdat het dak wordt bedekt met dakbedekking. Dit brengt ook de mogelijkheid tot het plaatsen van dakisolatie in de serre met zich mee. Hieronder lees je welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor een serre.

EPDM

EPDM-dakbedekking is gemaakt van duurzaam, sterk en elastisch materiaal. Door de elasticiteit van het materiaal is het soort dakbedekking goed bestand tegen weersinvloeden. EPDM heeft weinig onderhoud nodig en eventuele beschadigingen zijn eenvoudig te herstellen. Gemiddeld kost EPDM €60,- tot €80,- per m². 

Zink

Zink is zeer flexibel materiaal met een moderne uitstraling. Ook zink is door de flexibiliteit goed bestand tegen weersinvloeden en zo goed als onderhoudsvrij. Zink kost gemiddeld €90,- tot €110,- per m².

Dakpannen of leipannen

Voor serre’s met hellende daken zijn dakpannen en leipannen ook veel gekozen materialen. Het voordeel van deze soort dakbedekking is dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt qua kleuren, vormen, materialen en afmetingen. Voor dakpannen moet je rekening houden met €40,- tot €95,- per m² en voor leipannen €55,- tot €145,- per m².

Riet

Een rieten dak is een optie wanneer je een hellend dak hebt op een serre. Deze traditionele soort dakbedekking geeft een landelijke uitstraling. Daarnaast isoleert het uitstekend. Voor riet betaal je gemiddeld €85,- tot €100,- per m². 

Groendak

Groene daken worden steeds populairder: de dakbedekking bestaat dan uit beplanting. Op een serre kun je een extensief groendak aan leggen. De beplanting bestaat dan uit grassen, kruiden of sedum. Je verhoogt hiermee de biodiversiteit, het heeft een goede isolatiewaarde en is zo goed als onderhoudsvrij. De prijs is gemiddeld €60,- tot €65,- per m². Een groendak is geschikt voor platte en licht hellende daken met een maximale hellingsgraad van 5 graden.

De beste dakbedekking voor een serre

Wat de beste dakbedekking voor een serre is, hangt af van verschillende factoren. Kijk allereerst of je een plat of hellend serredak wilt. Dit bepaalt al voor zo’n 50% je keuze. Zodra dat bekend is, kun je gaan kijken naar je eigen wensen en wat je mooi vindt. Je budget speelt hierin ook een belangrijke rol. Kijk niet alleen naar wat de dakbedekking kost, maar ook naar de levensduur. Kies een soort dat ook goed bij je woning en de omgeving past.