Is het tijd voor een nieuwe cv-ketel? Dan is het van belang dat jij je vooraf goed laat informeren. Bedenk goed of je nog wel aangesloten wilt blijven op gas, of dat je liever kiest voor een duurzamer alternatief. In dit artikel lees je alles over de installatie van verwarming op gas: de soorten cv-ketels, de voordelen van een nieuwe ketel, de kosten die je kunt verwachten en de werkwijze.

Soorten cv-ketels

De meeste mensen verwarmen hun woning met een installatie op gas. Een cv-ketel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding vergeleken met duurzame alternatieven.

Er zijn twee soorten cv-ketels:

  • Hr-ketel: hr staat voor hoog rendement. Een hr-ketel behaalt een rendement tussen de 100% en de 107%: dit betekent dat geen van de opgewekte warmte verloren gaat. Dit soort ketel werkt dus erg efficiënt. Een hr-ketel verwarmt door middel van rookgassen. Voor de afvoer van condens wordt dit type ketel op het riool aangesloten.
  • Condensatieketel: een condensatieketel is een ander type ketel op gas. De verwarming gaat door rookgassen, die na het afgeven van warmte condenseren. Het condens wordt ook gebruikt voor verwarmen, zo haalt dit type ketel een rendement van 100%. Ongeveer 95% van de ketels verwarmt op deze manier.

Voordelen nieuwe cv-ketel

Het laten installeren van een nieuwe cv-ketel brengt vele voordelen met zich mee. Een nieuwe ketel maakt gebruik van de nieuwste technieken voor verwarming, waardoor er geen warmte meer verloren gaat. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. Hierdoor bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening.

Wanneer je een nieuwe cv-ketel laat installeren, heb je de mogelijkheid om voor een hogere CW-waarde te kiezen. CW staat voor comfort waarde en geeft aan hoeveel warm water de cv per minuut kan leveren. Met een hoge cw-waarde hoef je nooit meer te wachten tot de wasmachine klaar is voor je kunt douchen! Zo verhoog je het woongemak.

Wat kost een verwarming installeren?

De prijs van een nieuwe verwarmingsinstallatie hangt als eerste af van het soort cv-ketel je kiest en het tarief van de vakman. Dit ligt gemiddeld tussen de €50,- en €65,- per uur.

Daarnaast is ook het type ketel belangrijk. De hr-ketel verkrijgbaar als solo- of combiketel. Een soloketel levert alleen warmte, waardoor je een geiser moet laten installeren voor warm water. Een combiketel levert zowel warmte als warm water en is daardoor iets duurder dan een solo model.

Voor een hr solo ketel betaal je gemiddeld tussen de €1.100,- en €2.500,-, inclusief montagekosten. Een hr-ketel combi model kost gemiddeld tussen de €1.800,- en €3.400,-. Heb je liever een condensatieketel? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €1.850,- en €4.600.-. 

Cv-ketel installeren: de werkwijze

Wanneer een nieuwe cv-ketel hebt gekocht en je een afspraak hebt gemaakt met een erkend installateur, is het tijd voor het installeren van de ketel.

Dit gebeurt volgens de volgende stappen:

  • Stap 1 – Demontage oude ketel: als eerste moet de oude ketel worden verwijderd. De verwarminginstallateur koppelt alle leidingen af en verwijderd de oude ketel. Deze wordt netjes door de vakspecialist afgevoerd.
  • Stap 2 – Nieuwe ketel installeren: vervolgens wordt de nieuwe ketel geplaatst en aangesloten op de leidingen. Vaak wordt de nieuwe ketel op dezelfde plek geplaatst, maar het kan ook voorkomen dat de cv-ketel ergens anders moet worden opgehangen. Dan moeten de leidingen eerst worden verlegd.
  • Stap 3 – Inregelen en afstellen: wanneer de ketel op zijn plek hangt, is het tijd voor het instellen van de cv-ketel. De verwarmingsinstallateur zorgt er voor dat de ketel efficiënt en veilig werk.
  • Stap 4 – Thermostaat instellen en uitleg geven: de laatste stap is het instellen van de thermostaat. Tot slot geeft hij je een uitleg over de werking van de ketel en het onderhoud. Let er op dat je nieuwe ketel tweejaarlijks onderhouden moet worden door een erkend cv-monteur!

Wil je meer lezen over het installeren van een nieuwe cv-ketel? Of ben je op zoek naar een erkend cv-monteur in Antwerpen? Neem dan eens een kijkje op Verwarminggids.be!

Welke werken wil je laten uitvoeren?