Kosten schilder 2023 en bespaartips

Ben jij toe aan het vernieuwen van het schilderwerk? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten van een schilder in 2024. De prijs van een schilder hangt af van verschillende factoren, zoals het type klus. Binnenschilderwerken zijn doorgaans iets goedkoper dan buitenschilderwerken, omdat buitenschilderwerk complexer is. In deze blog lees je alles over de prijs van een schilder en handige tips zodat je bespaart op de kosten.

Wat kost een schilder in 2023?

Een binnenschilder kost gemiddeld €35,- tot €40,- per uur. Het tarief van een buitenschilder is iets hoger, namelijk €40,- tot €50,- per uur. Zoals eerder genoemd in deze blog komt dat doordat buitenschilderwerken vaak complexer zijn dan binnenschilderwerken. Maar toch zijn ook sommige binnenschilderwerken complex, bijvoorbeeld het schilderen van de trap. Voor dit soort werkzaamheden rekent de schilder met een prijs per uur.

Wanneer de schilder grotere oppervlakken schildert, zoals de gevel, een muur of een plafond, wordt er vaak een prijs per m² gehanteerd. Voor een binnenschilder is dit vaak €30,- tot €35,- per m² en voor een buitenschilder €35,- tot €40,- per m².

De meeste schildersbedrijven bieden hun diensten tegen beide tarieven aan. Bij het schilderen van grote oppervlakten is het voordeliger om een prijs per m² af te spreken. Voor ingewikkelde klussen zoals het schilderen van ramen, deuren en trappen is het uurtarief voordeliger.  Maak goede afspraken met de schilder wanneer je deze inhuurt. Zo voorkom je dat je onverwacht voor verrassingen komt te staan.

Handige bespaartips

Grote schilderklussen kosten al snel veel geld. Toch kun je op een eenvoudige manier besparen op de kosten. Hieronder lees je handige bespaartips om de kosten zo laag mogelijk te houden.

  • Kies voor een lokaal schildersbedrijf

Alle schilders rekenen voorrijkosten. Hoewel dit vaak een klein bedrag lijkt, kan deze toch flink oplopen! Kies daarom voor een schildersbedrijf bij jou uit de buurt: je houdt dan deze kosten laag. Sommige schildersbedrijven rekenen binnen een bepaalde straal geen voorrijkosten.

  • Help zelf mee

Door zelf mee te helpen, bespaar je gemakkelijk op de kosten. Vooral in de voorbereidende werkzaamheden kun je veel zelf doen, zoals het afdekken van de vloeren en het afplakken van de randen. Je bespaart hiermee de schilder veel tijd en dus geld!

  • Huur een winterschilder in

In de winter hebben schilders minder werk dan in de zomer, terwijl schilderwerken ook prima ’s winters uitgevoerd kunnen worden. De prijs van een schilder ligt in de winter wel 30% lager dan normaal. Het inhuren van een schilder buiten het seizoen is dus erg voordelig.

  • Sluit een schilderabonnement af

Bij de meeste schildersbedrijven kun je een schilderabonnement afsluiten. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en de schilder voert regelmatig onderhoud uit. Daarnaast wordt het schilderwerk vernieuwt wanneer nodig. Met een schilderabonnement ben je verzekerd van goed onderhouden en kwalitatief schilderwerk tegen een vast bedrag per maand.

  • Profiteer van het verlaagde btw-tarief

Wist je dat je bij de meeste schilderwerken recht hebt op een verlaagd btw-tarief? Op alle schilderwerken betaal je dan 6% btw, in plaats van 21%. Dit scheelt natuurlijk enorm in de totaalkost! Zoek vooraf uit aan welke voorwaarden je moet voldoen om recht te hebben op het verlaagde btw-tarief.

Ben je op zoek naar naar een schilder bij jou uit de buurt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes van schilders bij jou uit de buurt. Kies, vergelijk en bespaar tot 40% op de totaalkost. Benieuwd welke schilderwerken het populairst zijn in Antwerpen? Dat lees je in deze blog.