Scherven brengen geluk, maar niemand wordt gelukkig van gebroken glas. Een glazenmaker is dan jouw oplossing. Lees hieronder precies wat een glazenmaker doet en kost.

Glazenmaker

Wat zijn glaswerken?

Glas kan ontzettend breekbaar zijn en voor je het weet heb je een glazenmaker nodig. Een glazenmaker houdt zich bezig met allemaal verschillende werkzaamheden die te maken hebben met glas. Denk hierbij aan het plaatsen en het vervangen van glas. Dit wordt in zowel nieuwbouw als renovatie woningen toegepast. Begrijp je het nog steeds niet helemaal? Dan kun je terecht op glazenmakergids.be of lees hieronder verder.

Glas plaatsen

Glas plaatsen kan een gevaarlijk klusje zijn. Vooral als je niet weet wat je doet. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een glazenmaker weet dat zelf maar al te goed. Toch, door de hoeveelheid kennis die de werknemer heeft, gaat de maker er vanuit dat het plaatsen van het glas soepel verloopt.
Zodra jouw ruit of ruiten zijn opgemeten kan de glazenmaker de nieuwe glazen bestellen en vervolgens plaatsen. Hoe lang dit duurt, zal te maken hebben met de grootte van het raam en hoeveel werk er in gaat zitten.

Glas vervangen

Een reden om je glas te vervangen kan te maken hebben met het feit dat je geen dubbel glas hebt, maar dat wel zou willen. Dubbelglas zorgt voor veel betere isolatie en is vaak sterker dan enkel glas.

Glasherstel

Vaak is een klein scheurtje al een teken dat het glas vervangen moet worden. Een scheurtje kan namelijk uit groeien tot veel meer schade. Het raam is zwak en daardoor neemt niet alleen de kwaliteit van het glas af maar ook de isolatiefunctie. Vaak duurt het even voordat een nieuw glas gemaakt is, zo ongeveer 2 tot 3 weken.  Bij oppervlakkige schade, denk hierbij aan krassen of deuken, dan is er een mogelijkheid dat de glazenmaker dit kan repareren.

Wat kost een glazenmaker?

Gemiddeld rekent een glazenmaker € 35,- tot € 55,- per uur. Dit is vaak exclusief reiskosten. Natuurlijk verschillen de prijzen per bedrijf. Ook is er vaak een verschil tussen ervaren glazenmakers en minder ervaren werknemers.

Glas prijzen [2022]

Soort glas  Gemiddelde prijs
Enkel glas € 45,- tot € 65,- per M²
Dubbel glas € 75,- tot € 125,- per M²
HR+ glas Ongeveer € 130,-  per M²
HR++ Glas Ongeveer € 135,-  per M²
HR+++ Glas Ongeveer € 175,-  per M²

Soorten glas

  • Draadglas. Dit glas houdt bij breuk van de ruit de glasscherven bijeen.  
  • Plexiglas. Dit is het meest voorkomende glas en wordt zachter wanneer het warm wordt. Het is een stuk sterker dan normaal glas.
  • Gehard glas. Speciaal behandeld glas wat ongeveer vijf maal sterker is dan gewoon glas en is goed bestand tegen grotere temperatuurverschillen.
  • Dubbel glas. Het zegt het eigenlijk al: Het glas bestaat uit twee lagen waardoor het beter isoleert.
  • Enkel glas. Dit is vaak de basis en een stuk lichter dan ander glas.
  • Brandwerend glas. Het speelt een essentiële rol in brandveiligheid.

Verduurzamen met glas: hoe zit dat?

Isoleren is een van de beste manieren om te verduurzamen met glas. Hoog Rendement glas, wordt het ook wel genoemd. Het past bijna in elk kozijn en zorgt ervoor dat de kou buiten blijft. Hierdoor hoef je minder gas of elektriciteit gebruiken om het warm te krijgen.
 

Welke werken wil je laten uitvoeren?