Last van een verstopte riolering? Dit kun je doen

Het is bijna niet te vermijden dat op een gegeven moment je gootsteen, het toilet of je afvoerputje verstopt zal raken. Dagelijks zullen er vele dingen belanden in de riolering, waardoor deze ook verstopt zal kunnen raken. Als zoiets je mocht overkomen, dan zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om dit op te lossen. Er zijn altijd een aantal pogingen die je kunt wagen voordat je voor zwaarder geschut gaat regelen en dus een erkende loodgieter inhuurt, of bijvoorbeeld door VSR Leidingrenovatie. In dit artikel zullen er een aantal manieren besproken worden waarop je zelf een verstopte riolering aan kunt pakken. Lees gauw verder om meer te leren!

Kokend water

Voordat we zwaarder geschut gebruiken, is een makkelijk trucje dat je kunt proberen om kokend water in de verstopte afvoer te gieten. Giet het liefst een hele pot kokend water in de afvoer. Mocht dit de eerste keer niet werken, giet er dan wat zout in om vervolgens meer kokend water toe te voegen. Dit kun je meerdere keren proberen totdat de verstopping weg is. Dit is een van de effectievere ‘huis-tuin-keuken’ manieren!

Gebruik een natuurlijke afvoer ontstopper

Chemische ontstoppers doen vaak meer kwaad dan goed, daarom moet je die liever laten staan. Ze zitten namelijk vol toxische middelen, die je afvoer op de lange termijn ook kunnen beschadigen. Een andere natuurlijk manier, naast kokend water, om je afvoer te ontstoppen is met witte azijn en zuiveringszout. Gebruik hier allebei 1 kopje van voor het meest optimale effect. Belangrijk om het minimaal een uur te laten zitten voor je het doorspoelt, zodat het goed kan inwerken. Je kan bij het doorspoelen het beste heet water gebruiken!

Verstopte wasbak

Ontstoppers zijn perfect om te gebruiken in wasbak. Toch kan dit niet altijd even effectief zijn en heb je wat anders nodig om de verstopping te verhelpen. Dan kan een afvoerslang van pas komen. Deze speciaal afvoerslang kun je voorzichtig in de afvoer schuiven, beetje bij beetje steeds een stukje verder. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dan de verstopping wordt opgebroken. Als je een dubbele wasbak hebt in de badkamer bijvoorbeeld, dan kan het zo zijn dat de afvoerslang van de ene gootsteen naar de andere gootsteen gaat. In dat geval is het goed om daar rekening mee te houden en eventueel de gehele afvoer open te breken zodat je daadwerkelijk bij de verstopping terecht komt.

Toiletten en douches

Toiletten en douchen komen uit op grotere afvoerleidingen die soms ook verstopt kunnen raken. Hierbij is het nodig om een grotere draad slang te gebruiken. Ook deze kun je

gewoon door de afvoer heen brengen, en deze langzaam voort duwen totdat de verstopping vrijkomt. Ook zijn er speciale machines die hydraulische kracht gebruiken om de verstopping weg te werken. Deze zorgen er simpel gezegd voor dat de verstopping nergens anders heen kan dan vooruit, waardoor het in de afvoerpijp schiet. Deze manier is vrij nieuw en niet gemaakt voor oudere afvoersystemen, gezien deze beschadigd kunnen raken. Houd daar dus rekening mee als je dit wil doen!