Vocht in huis: meest gestelde vragen beantwoord

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met vochtproblemen, vaak in huis. Vocht is huis heeft nadelige gevolgen voor je woning en voor jezelf. Het is dus belangrijk om het vochtprobleem zo snel en goed mogelijk aan te pakken. Om dit te realiseren, is het belangrijk om te weten met welk soort vochtprobleem je te maken hebt en wat de oorzaak is. Op deze manier kan het effectief worden bestreden. In deze blog lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over vocht in huis!

Hoe kun je vocht in huis herkennen?

Het herkennen van vocht in huis is niet altijd eenvoudig. De meeste mensen zien duidelijk vocht- of schimmelplekken op de muren of plafonds. Wanneer dit niet het geval is, zijn afbladerende verf en loslatend behang ook signalen dat je last hebt van vocht in huis. Daarnaast hangt er vaak een onaangename, muffe geur in de woning. Ook de vorming van mos op de buitenmuur wijst vaak naar problemen met vocht.

Wat doet vocht in huis met je gezondheid?

De meeste mensen die leven in een vochtig huis krijgen al snel last van vage gezondheidsklachten en een verzwakt immuunsysteem.

Vocht in huis veroorzaakt de volgende klachten:

  • Astmatische klachten zoals een geprikkelde keel, hoesten en benauwdheid.
  • Reumatische klachten zoals spier- en gewrichtspijn.
  • Luchtweginfecties zoals ontstekingen aan de holtes en luchtwegen.
  • Allergische reacties zoals irritatie aan de ogen en huid.
  • Vermoeidheid en hoofdpijn

Het leven in een vochtig huis is erg ongezond. Wanneer het vochtprobleem niet wordt aangepakt, worden de gezondheidsklachten alleen maar erger.

Hoe vocht in huis bestrijden?

Om vocht in huis effectief te kunnen bestrijden is het belangrijk om eerst het soort vochtprobleem en de oorzaak ervan te herkennen.  De meest voorkomende soorten vochtproblemen en de methode van vochtbestrijding zijn:

  • Optrekkend vocht

Dit type vochtprobleem wordt veroorzaakt doordat grondwater zich omhoogtrekt via de muur. De vochtplekken bevinden zich dus ook op maximaal 1 meter vanaf de grond. Bestrijdt optrekkend vocht door het injecteren (behandelen met een vochtwerend middel) of onderkappen (het plaatsen van een vochtkering) van de muur.

  • Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat doordat regenwater via de buitenmuur naar binnen trekt. Vaak is de gevel dus poreus. Vochtplekken komen overal op de muur voor. Doorslaand vocht kan worden bestreden door middel van het impregneren van de gevel of het plaatsen van nieuwe gevelbekleding.

  • Condensatievocht

Condensatievocht wordt ook wel leefvocht genoemd en ontstaat tijdens het dagelijkse leven. Condensatievocht wordt pas een probleem bij gebrek aan ventilatie. Laat daarom een natuurlijk- of mechanisch ventilatiesysteem installeren.

  • Lekkage

Tot slot is lekkage één van de meest voorkomende vochtproblemen. Het ontstaat door een lekkende water- of afvoerleiding. Maar lekkage kan op nog veel meer manieren ontstaan. De methode van bestrijding hangt dus ook af van waar het lek zich bevindt.

Wat kost vochtbestrijding?

De prijs van vochtbestrijding hangt van diverse factoren af zoals de methode van vochtbestrijding en het tarief van de vochtbestrijder. Heb je last van opstijgend vocht? Het injecteren van muren kost gemiddeld €100,- per lopende meter en het onderkappen van de muur kost gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per lopende meter.

Bij doorslaand vocht is het impregneren van de gevel één van de oplossingen. De gemiddelde prijs hiervoor is €8,- tot €12 per m². Voor het laten plaatsen van nieuwe gevelbekleding moet je rekening houden met een gemiddelde prijs vanaf €50,- per m².

Het aanleggen van een ventilatiesysteem tegen problemen met condensatievocht kost gemiddeld tussen de €40,- en €1.500,-.