Je tuin is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Het bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van je huis. Een goed onderhouden tuin staat veel netter dan een wildernis van onkruid en gras. Hoewel tuinieren eenvoudig lijkt, blijkt dit in de praktijk vaak niet het geval. Tuinwerkzaamheden zijn niet voor niks een vak: het is van belang om te weten wat je doet als jij je tuin netjes en verzorgd wilt houden. In deze blog lees je de 4 meest gemaakte fouten in de tuin en hoe je ze oplost.
1. Je tuin is niet praktisch
Een tuin heeft diverse doelen: het is een plek waar je kunt ontspannen en gezellige avonden met vrienden, familie of kennissen kunt beleven. Heb je kinderen? Voor hun is het fijn om een plek te creëren waar ze lekker buiten kunnen spelen. Ook voor huisdieren is een gazon erg prettig. Daarnaast is je tuin misschien wel de plek om je bezig te houden met je hobby, bijvoorbeeld in het aanleggen van een moestuin.
Eén van de meest gemaakte fouten is een niet praktische tuin. Bedenk je daarom van tevoren goed wat het doel van je tuin is en welke wensen en eisen je verder hebt. Houdt er ook rekening mee dat je tuin een belangrijke rol speelt voor de biodiversiteit en zelfs noodzakelijk is in de hemelwaterafvoer. Tijdens tropische dagen blijft je tuin veel koeler als je veel beplanting hebt: een volledig bestraatte tuin is niet alleen saai en onhandig, maar ook slecht voor de natuur en ’s zomers veel te warm.
Ben jij toe aan een nieuwe tuin? Schakel voor het maken van een tuinontwerp en de aanleg van de nieuwe tuin een tuinman in. Een tuinman heeft veel kennis en ervaring op het gebied van tuinontwerp en zorgt ervoor dat jouw droomtuin gerealiseerd wordt.
2. Je hebt geen rekening gehouden met de ligging van je tuin
De ligging van je tuin is belangrijk voor de indeling van je tuin. Het is belangrijk om te weten waar de zon opkomt en waar je schaduw hebt. Wil je het liefst de hele dag in de zon zitten? Leg je terras dan aan op het meest zonnige punt van je tuin. Wanneer je de locatie van het terras en tuinpad hebt bepaald, kun je gaan nadenken over waar de beplanting wilt plaatsen.
Ook voor de beplanting is zon en schaduw belangrijk. Niet iedere plant houdt ervan om de hele dag in de volle zon te staan. Houdt hier rekening mee wanneer je beplanting uitkiest en waar je het gaat planten.
3. Je hebt niet gelet op de bloeitijd van de beplanting
Voor de keuze van beplanting is het seizoen ook belangrijk: het is zonde wanneer je enkel zomerbloeiers in je tuin plaatst. Deze planten bloeien dus alleen in de zomer en hier heb je de rest van het jaar niets aan. Kijk dus ook naar de bloeitijd van de beplanting en zorg ervoor dat je hierin varieert. Zo heb je op elk stuk beplanting in je tuin planten die het hele jaar door bloeien of groen blijven.
Kies ook voor zoveel mogelijk vaste planten: deze zijn winterhard en kunnen dus altijd blijven staan. Daarnaast groeien deze ieder jaar verder door waardoor uiteindelijk je hele tuin mooi bedekt is met planten. Hierdoor krijgt onkruid minder kans. Wissel vaste planten af met seizoensplanten: zo heb je ieder jaar toch weer iets nieuws in je tuin waar je van kunt genieten.
4. Je onderhoudt je tuin niet regelmatig
Tuinonderhoud is belangrijk om je tuin netjes en verzorgd te houden. Eén van de meest gemaakte fouten is dat regelmatig tuinonderhoud er vaak bij in schiet. Ook wordt het vaak onderschat: bij een gazon valt veel meer onderhoud te doen dan van tevoren wordt gedacht. Welke werkzaamheden er bij tuinonderhoud moeten worden uitgevoerd, hangt van je tuin af.
De beste tip die we kunnen geven is dus om voor ieder seizoen een to-do lijstje op te stellen met werkzaamheden die je uitvoert. Denk hierbij aan het houden van een grote schoonmaak, het verwijderen van onkruid, het maaien van het gras, het snoeien van struiken en bomen en het bemesten van je tuin. Een andere optie is het inschakelen van een tuinman voor tuinonderhoud.