Wat zijn de werkzaamheden van een loodgieter?

Ga je verbouwen, heb je last van een verstopping of misschien wel vochtproblemen? Dit zijn voorbeelden van momenten waarop de hulp van een loodgieter in veel gevallen wenselijk is. Wil je weten met welke werkzaamheden een loodgieter je exact van dienst kan zijn? In dit artikel kom je daar achter en ontdek je of dit puur mannenzaken zijn of dat het klusjes zijn die vrouwen ook prima aankunnen.

Een uitgebreid takenpakket

Een loodgieter is iemand die inzichtelijk en probleemoplossend kan werken. Deze vaardigheden zijn dan ook nodig bij de volgende werkzaamheden:

  • Controle en onderhoud
    Een loodgieter is er niet alleen in het geval van bestaande problemen, maar vervult ook een grote rol bij het voorkomen ervan. Zo is controle van bestaande systemen een taak die vaak uitgevoerd wordt. Ook kan een loodgieter een overzicht maken van plekken waar problemen verwacht kunnen worden. Ruimtes met een hoog vochtgehalte zijn hier voorbeelden van. Vochtbestrijding is dan een van de dingen waar een loodgieter bij kan helpen.
  • Reparatie en vervanging
    Zijn er reeds vochtplekken zichtbaar of blijkt er bij een controle sprake te zijn van veroudering? Dan kan ook hier een plan op maat gemaakt worden. Ook helpt een loodgieter als er sprake is van lekkages en verstoppingen. Of het nu gaat om de afvoer van de keuken, het toilet of die van de badkamer; de loodgieter is wie je bellen moet.
  • Aanleg en installatie
    Een loodgieter kun je daarnaast ook inschakelen voor het aanleggen van een cv-installatie of een sanitaire voorziening. Bij verbouwingen komt een loodgieter voor dergelijke werkzaamheden dan ook vaak in beeld.

Verwar een loodgieter niet met een installateur

Hoewel de werkzaamheden van een loodgieter in bepaalde gevallen lijkt op het werk van een installateur, moet je deze twee niet met elkaar verwarren. Voor installatiewerkzaamheden kun je doorgaans bij beiden terecht, maar loop je tegen problemen aan, zoals een lekkage, dan heb je toch echt een loodgieter nodig en geen installateur.

Loodgieterswerk; typisch mannenzaken?

Over het algemeen zijn het toch de mannen die de klusjes in en rond het huis regelen. Dit is voor loodgieterswerk dan ook niet anders. Van een verstopt toilet op de badkamer tot het repareren van lekkages in onder meer de keuken. Toch zijn er ook heel wat onafhankelijke vrouwen te vinden die maar wat graag hun handen uit de mouwen steken. In toenemende mate zie je dan ook dat het loodgietersvak niet enkel meer beoefend wordt door mannen, al zijn zij nog altijd in een ruime meerderheid vertegenwoordigd.