Gevelreiniging: kosten en informatie

Door graffiti of schade wordt het aanzien van huizen en gebouwen minder. Door gevels te laten reinigen wordt deze aanslag verwijderd.

Gevelreiniging: wat is het

Onder gevelreiniging verstaat men het reinigen van de gevels van gebouwen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden en voor verschillende redenen.

  • Aanzien. Het schoonmaken kan het aanzien van het gebouw verbeteren.
  • Voorkomt aantasting. Het verwijdert bacteriën en schadelijke stoffen. Zo kun je voorkomen dat een gevel verslechterd.
  • Gaat vorstschade tegen. Door impregneren wordt de gevel waterafstotend en zal het minder snel bevriezen.

Impregneren is het doordringen van een materiaal met een andere stof. In dit geval wordt er dus een waterafstotende vloeistof op een muur aangebracht.

Hoe gaat het in z’n werk?

Je gevel kun je ook wel de visite kaart van je huis noemen. Het eerste wat mensen zien. Om er voor te zorgen dat de gevel in topconditie blijft, kun je een gevelspecialist inschakelen.
Wanneer de gevelspecialist zich moet storten op reiniging wordt dit op verschillende manieren gedaan, aldus de  gevelgids.be.

  • Stoomreiniging: Hierbij wordt het vuil letterlijk gesmolten door de hete stoom.
  • Chemische reiniging: Dit gebeurt meestal door een combinatie van aanbrengen van chemische stoffen aan de ene kant en het afspoelen aan de andere kant.
  • Zandstralen:  Ook wel gritstralen genoemd. Hierbij worden gritkorrels tegen de muur geblazen om een schuureffect te krijgen. Zo verwijder je bijvoorbeeld verf.
  • Nevelstralen en vochtstralen: Dit wordt vooral gebruikt voor het verwijderen van mossen, verf en ander vuil door middel van water.
  • Laserreiniging: Een geconcentreerde lichtbundel wordt direct op de vervuiling gericht. Door de hoge temperatuur verdampt het vuil.

Kosten

Een gevelreiniger is minder duur dan een gevelrenovatie. Maar ook de soort reiniging zorgt voor een klein prijs verschil. Over het algemeen kost het reinigen van een gevel tussen de € 5,- tot € 25,- per m².
Hieronder vind je een aantal klussen met prijzen op een rij.

Klus Prijs (Gemiddeld) 
Zandstralen € 10,- tot € 20,- per m²
Stoomreinigen € 5,- tot € 15,- per m²
Chemisch reinigen € 7,- tot € 20,- per m²

Uiteindelijk maken de arbeidskosten zo’n ⅔ van de totale kosten uit. Het ligt aan de ervaring van de gevelspecialist, maar gemiddeld betaal je zo’n € 30,- tot € 45,- per gepresteerd uur.