Zo hou je je huis warm in de winter en koud in de zomer

De temperatuur van je huis is een van de belangrijkste factoren die invloed heeft op je comfort. Het kan ook een aanzienlijke impact hebben op je energierekening. Als je het hele jaar door comfortabel wilt wonen, moet je manieren vinden om je huis warm te houden in de winter en koud in de zomer.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een ​​aangename temperatuur in huis te creëren. Een daarvan is het aanbrengen van muur- en dakisolatie. Een goed geïsoleerd huis zal in de winter warmer zijn. Daarnaast kan isolatie je energierekening verlagen. Hier zijn enkele tips om je huis comfortabel te maken in alle seizoenen.

Isoleer je huis

Isolatie is een van de belangrijkste factoren om je huis het hele jaar door comfortabel te houden. Het voorkomt dat warmte ontsnapt via de muren, vloeren en het plafond. Dit kan je geld besparen en tevens comfortabel houden. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten isolatie beschikbaar, waaronder glasvezelmatten, EPS isolatie, cellulose-isolatie en isolatie van spuitschuim. Je kunt het type isolatiemateriaal kiezen op basis van de ruimte die je wilt isoleren.

Sommige isolatiematerialen zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Andere materialen, zoals spuitschuim isolatie, vereisen echter professionele installatie. Het is ook noodzakelijk om aandacht te besteden aan de R-waarde bij het kiezen van isolatiemateriaal. Deze factor bepaalt de prestatie van isolatie. Vraag altijd een professional om erachter te komen welke type isolatie materiaal het meest geschikt is voor een bepaalde ruimte.

Installeer tochtstrippen op ramen en deuren

Tochtstrippen kunnen een grote bijdrage leveren aan het buiten houden van de koude lucht tijdens de wintermaanden. Daarnaast kun je zo ongewenste insecten zoals muggen buiten houden tijdens de zomermaanden. Met tochtstrippen kun je tocht rond ramen en deuren verminderen, waardoor het energieverbruik drastisch wordt verminderd.

Je kunt tochtstrippen kopen bij elke bouwmarkt. De meeste soorten tochtstrippen zijn voorzien van zelfklevend materiaal. Je kunt het dus zelf installeren door de lijm los te trekken en de strip op de deur en het muurframe te plakken.

Investeer in raambekleding zoals jaloezieën of rolluiken

Dikke jaloezieën en luiken zijn effectieve hulpmiddelen om in de zomer de zon buiten te houden en in de winter te voorkomen dat de warmte ontsnapt. Jaloezieën en rolluiken kunnen je huis tijdens de wintermaanden warm houden door zonlicht tegen te houden en warmteverlies door ramen te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor woningen die niet goed geïsoleerd zijn of die verwarmd worden met aardgas of elektriciteit.

Tijdens de zomermaanden kunnen jaloezieën en rolluiken helpen om om je huis koel te houden door te voorkomen dat zonlicht door de ramen naar binnen komt, waardoor het minder warm wordt in huis. Dit maakt ze een ideale keuze voor woningen waar nog geen centraal airconditioningsysteem is geïnstalleerd. Bovendien bieden ze ook ‘s nachts privacy, zodat je kunt slapen zonder gestoord te worden door geluiden van buitenaf of licht. Het plaatsen van raambekleding kan ook een goede manier zijn om je energierekening te verlagen. Je kunt namelijk het energieverbruik voor verwarmings- en koelsystemen verlagen.