De meest populaire daktypes

Je dak heeft een belangrijke functie. Het beschermt je woning tegen weersinvloeden. Naast dat er verschillende soorten dakbedekking zijn, zijn er ook verschillende soorten daktypes. Heb je een nieuwbouwwoning? Je hebt dan keuze uit verschillende soorten daken. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de dakvorm: dit bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je woning. In deze blog lees je wat de meest populaire daktypes zijn.

1.     Zadeldak

Een zadeldak is het meest populaire daktype. Je ziet deze traditionele, omgekeerde V-vorm eigenlijk overal. De twee hellende dak delen kunnen zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn. Zolang de hellingshoek 15 graden is, is er sprake van een zadeldak. Een zadeldak komt veel voor bij rijtjeshuizen en twee-onder-een-kap woningen.

Een zadeldak is niet voor niks het meest populaire daktype: het is eenvoudig te bouwen en gemakkelijk voor waterafvoer omdat er slechts twee dakgoten nodig zijn. Daarnaast is een zadeldak gunstig voor de ventilatie en geschikt voor de meeste bouwstijlen en/of type woningen. Doordat het een eenvoudig ontwerp is, kun je kiezen uit verschillende soorten dakbedekking en isolatiematerialen. De mogelijkheden met een zadeldak zijn eindeloos!

2.     Schilddak

Dit daktype bestaat uit vier hellende dak delen. Het is als het ware een schild om de woning. Dit type dak komt veel voor op oudere gebouwen, zoals boerderijen, maar ook zeker op moderne woningen. Het wordt vaak toegepast op woningen met een rechthoekige vorm. Het is eigenlijk een variatie op het zadeldak.

Het grote voordeel van een schilddak is dat deze erg wind- en waterbestendig is. Ze bieden goede bescherming tijdens extreem weer zoals storm. Een ander voordeel is dat de dakgoot volledig rond het huis loopt. Net als bij een zadeldak heb je ook bij een schilddak keuze uit diverse soorten dakbedekking en isolatiematerialen.

3.     Mansardedak

Het nadeel van de bovengenoemde soorten daken is dat deze ruimte in beslag nemen op de zolder. Wil je dit voorkomen? Dan is een mansardedak een geschikte optie. Elke kant van het dak bestaat uit een boven dak en een knik: hierdoor ontstaan er vier rechthoekige dakvlakken. De helling naar het onderste dak daal is steiler waardoor er meer ruimte vrij komt. Een mansardedak wordt ook wel een Franse kap genoemd.

Een groot voordeel van een mansardedak is dat deze erg geschikt zijn voor dakkapellen. Je creëert meer woonruimte en het is eenvoudig om te plaatsen. Ook voor een mansardedak heb je ruime keuze uit soorten dakbedekking en isolatiemateriaal.

4.     Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is misschien wel het meest eenvoudige daktype: dit type dak bestaat uit slechts één hellend dak deel. Dit creëert ruimte en licht in huis. De hellingshoek van een lessenaarsdak is minimaal 15 graden. Het wordt vaak gezien bij moderne nieuwbouwwoningen.

Dit type dak wordt veel gebruikt bij woninguitbreidingen en is eenvoudig te combineren met andere dak soorten. Het is een onderhoudsvriendelijk type dak. Het soort dakbedekking en isolatiemateriaal is afhankelijk van de hellingshoek van het dak.

5.     Groendak

Voor platte daken en licht hellende daken tot 5 graden wordt een groendak steeds populairder. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een intensief en extensief groendak. Een intensief groendak is een complete daktuin waar je op kunt lopen. Een extensief groen dak is niet beloopbaar en de beplanting bestaat uit onderhoudsarme planten zoals kruiden, grassen of vetplanten.

Het grote voordeel van een groendak is dat het bijdraagt aan de biodiversiteit. Daarnaast heeft een groendak een uitstekende isolatiewaarde. Met een groendak draag je bij aan een duurzame wereld.

Weet je niet welk daktype het beste bij jou past? Een dakwerker adviseert je graag over verschillende daktypes en soorten dakbedekking en isolatiemateriaal wat daarbij past. Daarnaast voert een dakwerker natuurlijk ook werkzaamheden uit zoals dakreparatie en dakonderhoud.

Ben je op zoek naar een dakwerker bij jou uit de buurt? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een dakwerker bij jou uit de buurt!