Keukenrenovatie Antwerpen

We kennen het allemaal wel, de keuken waar we elke dag in koken, eten en leven begint te verouderen of misschien simpelweg te vervelen. En dan komt de vraag: Wat is de volgende stap?

Het is vaak lastig om te weten wat het beste is en of het überhaupt nodig is de keuken aan te pakken. Dan komen er al snel vragen over kosten of mogelijkheden naar boven. Om je op weg te helpen hebben wij alvast een aantal vragen beantwoord.

Renoveren of vernieuwen?

Zodra de keuze is gemaakt een verandering te maken is er nog een vraag die beantwoord moet worden. Ga je voor nieuw of ga je voor vernieuwing?

Het is verleidelijk om direct voor nieuw, nieuw, nieuw te gaan terwijl een keukenrenovatie ook veel voordelen heeft. Bij een renovatie wordt vooral de nadruk gelegd op verbetering in plaats van verandering. Dit zorgt er voor dat de ingreep minder impact heeft op de leefomgeving. Een nieuwe keuken plaatsen duurt vaak een aantal dagen. Bij een renovatie gaat het om kleinere ingrepen, denk aan schilderen of nieuwe deurtjes, waardoor het een stuk sneller kan. Ook is het goedkoper en duurzamer.

Keuken renoveren: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn al een paar opties genoemd, maar er zijn nog veel meer werkzaamheden die onder renovatie vallen.
Een aantal veel voorkomende mogelijkheden zijn:

 • Nieuwe frontjes
 • Keuken apparatuur vervangen
 • Keuken wrappen*
 • Keukenblad vervangen
 • Plinten vervangen
 • Schilderwerk

*Dit houdt in dat een specialist een dunne folie over bestaande keukenkastjes of lades aanbrengt. Hierdoor krijgt jouw keuken direct een nieuwe uitstraling.

Wat kost een keukenrenovatie?

Dit is toch een van de eerste vragen die naar voren komt, een ook vaak een beslissende factor.
Bij een nieuwe keuken liggen de kosten vaak tussen de €5.000 tot €20.000 euro, terwijl een renovatie vaak niet duurder is dan €3.000.
Vooral de grootte van de keuken, materiaalkeuze en de soort werkzaamheden die je wilt aanpakken beïnvloeden de kosten. Om hier een duidelijker beeld van te geven staat hieronder een kort overzicht van wat de prijzen kunnen zijn.

Kosten Keukenrenovatie tabel 2024

Gemiddelde kosten Omschrijving (voorbeeld)
€350 – €950 3 keukendeuren, 3 ladefronten, 1 koelkastpaneel
€900 – €2.000 8 keukendeuren, 5 ladefronten, 1 koelkastpaneel, 1 vaatwasser paneel
€1.000 – €3.000 12 keukendeuren, 7 ladefronten, 1 koelkastpaneel, 1 vaatwasser paneel

Keukenrenovatie met klein budget: de mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om kosten te besparen. Om dit zo goed mogelijk te doen kunt u uzelf de volgende vragen stellen.

 • Wat is het budget? Door een duidelijk limiet te stellen kun je geld besparen op de lange duur.
 • Welke materialen zijn goedkoper? Materiaal van een huismerk is vaak net zo goed als dat van een duurder merk.
 • Zijn de dure werkzaamheden nodig, of is een eenvoudige renovatie goed genoeg? ‘Less is more’ zeggen ze dan, en dat kan in dit geval zeker van toepassing zijn.
 • Welke bedrijven heeft vakmannen in de buurt? Het kost vaak meer wanneer een vakman van ver moet komen, daarom is het handig om het dichtbij huis te zoeken.
 • Wat kun je zelf doen? Bent je goed in schilderen, of lukt het vervangen van de keukendeurtjes zelf? Dan kun je op deze manier heel wat geld besparen.

Als laatste is het belangrijk om prijzen te vergelijken.

Hoe gaat het bedrijf te werk?

Stap 1: Meten en afwerken.
Door alles op te meten kom je niet voor verassingen te staan. Denk hierbij vooral aan het keukenblad of plaatsing van apparatuur.
 
Stap 2: Ideeën en inspiratie
het kan lastig zijn zelf keuzes te maken over wat de beste opties zijn voor uw keuken, daarom is het bedrijf vaak instaat te helpen op het creatieve gebied.
 
Stap 3: Wat gaat het kosten?
Voor veel mensen een cruciale vraag. Wanneer het duidelijk is wat er moet gebeuren kunnen de bedrijven een kostenindicatie met je bespreken.
 
Stap 4: Aan de slag.
En dan zijn we bij de belangrijkste stap aangekomen: Het afwerken en leveren.
 

 

Keukenrenovatie zelf doen of uitbesteden?

Zoals al eerder is benoemd is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar wat je zelf kan doen, maar vind je het lastig of weet je niet waar je moet beginnen dan kan je altijd contact op nemen met een bedrijf bij jouw uit de buurt.

Weet je nu zeker dat het opknappen van jouw keuken iets is wat niet langer meer uitgesteld moet worden ga dan naar Keukens-gids.be.