Werkenantwerpen.be – Veelgestelde vragen over dakwerken


Dakwerken zijn ontzettend belangrijk: je dak beschermt jou en je woning tegen weersomstandigheden en zorgt ervoor dat je woning op temperatuur blijft. Onder dakwerken in Kontich vallen werkzaamheden zoals dakonderhoud, dakreparatie en dakrenovatie. Het is belangrijk om regelmatig dakwerken te laten uitvoeren om lekkages en andere beschadigingen te voorkomen. Daarnaast is ook het inschakelen van dakwerker uit Kontich erg belangrijk: zo ben je verzekerd van een goed resultaat en garantie op de werkzaamheden. Op deze pagina lees je meer over dakwerken, de kosten en worden veelgestelde vragen beantwoord.

Liever meteen een dakwerker in Kontich inschakelen? Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40%.

dakwerken

Wat zijn dakwerken?

Dakwerken in Kontich bestaan uit verschillende soorten werkzaamheden, denk hierbij aan dakonderhoud, dakreparatie en dakrenovatie. Ook werkzaamheden zoals het plaatsen van zonnepanelen, dakisolatie of een dakkapel vallen onder dakwerken. Iedere situatie vraagt om aan andere aanpak: tijdens een dakinspectie komt de dakwerker vaak wel te weten wat er nodig is om je dak in goede conditie te houden.

Dakinspectie

Je dak wordt natuurlijk het hele jaar door blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, denk hierbij temperatuurswisselingen en neerslag. Dit heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van de dakbedekking, want hierdoor ontstaan beschadigingen met alle gevolgen van dien. Tijdens een dakinspectie controleert de dakwerker het dak nauwkeurig zodat eventuele gebreken direct worden opgespoord.

Dakonderhoud

Met regelmatig dakonderhoud verleng je de levensduur van je dak. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt er een inspectie en reiniging uitgevoerd en worden kleine beschadigingen direct gerepareerd. Tot slot wordt het dak gecoat of geïmpregneerd met een water- en vuilafstotend middel. Met jaarlijks dakonderhoud voorkom je hoge reparatiekosten.

Dakreiniging Kontich

Een dakreiniging in Kontich heeft twee verschillende voordelen: ten eerste verwijderd het mos, algen en ander vuil van het dakoppervlak, waardoor deze zich niet meer kunnen hechten. Het andere voordeel is dat je dak er fris en verzorgd uitziet, hierdoor verbeterd de uitstraling van je woning! Wanneer er veel mos en algen op je dakbedekking zitten, zorgt dit er uiteindelijk voor dat de dakbedekking beschadigd. Het laten reinigen van je dak verlengt dus ook de levensduur.

dakreiniging

Dakherstelling Kontich

Wanneer jij je dak regelmatig laat onderhouden, worden kleine reparaties vaak direct uitgevoerd. Maar het kan ook voorkomen dat de beschadiging wat groter is, bijvoorbeeld wanneer de dakbedekking beschadigd is of wanneer je last hebt van lekkage. Dan wordt de reparatie vaak op een ander moment uitgevoerd. Dakreparatie is nodig om te voorkomen dat je dakbedekking of zelfs de dakconstructie nog meer beschadigd raken. Door dit direct te laten repareren, voorkom je hoge reparatie kosten.

Dakrenovatie Kontich

Wanneer je dak zo ernstig beschadigd is dat de reparatiekosten erg hoog oplopen, wordt er vaak een dakrenovatie uitgevoerd. Tijdens een dakrenovatie in Kontich wordt de dakbedekking vervangen en wordt eventueel de dakconstructie hersteld. De werkzaamheden die tijdens een renovatie worden uitgevoerd, zijn allemaal afhankelijk van de staat van je dak.

Dakisolatie Kontich

Is het dak van jouw woning nog niet geïsoleerd, en laat je dakwerken uitvoeren? Het is dan verstandig om je dak direct te laten isoleren: de dakwerkers zijn toch bezig, waardoor je ook bespaard op de kosten. Dankzij dakisolatie bespaar je op je energierekening: je verliest geen warmte meer via het dak waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. In de zomer blijft de warmte juist beter binnen. Het verhoogt je wooncomfort en de waarde van je woning.

dakwerker

Wat kosten dakwerken in Kontich?

De prijs van dakwerken is afhankelijk van het soort dakwerken. De prijs wordt altijd beïnvloed door verschillende factoren, denk hierbij aan het uurtarief van de dakwerker, de voorrijkosten en de materiaalkosten.

Dakonderhoud kost gemiddeld tussen de €12,- en €20,- per m². Voor dakreparatie moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €130,- en €420,- per m²: dit is afhankelijk van het type dak, de ernst van de beschadiging en het soort dakbedekking.

Moet je dak gerenoveerd worden? De gemiddelde tarieven voor dakrenovatie starten vanaf €50,- per m². Wanneer je dakisolatie wilt laten plaatsen, kost dit ongeveer €13,- tot €70,- per m², afhankelijk van het soort isolatiemateriaal.

Prijzen dakwerken 2024

Soort dakwerken Gemiddelde prijs per m²
Dakinspectie €15,-
Dakonderhoud €12,- tot €20,-
Dakreiniging €5,- tot €30,-
Dakreparatie €130,- tot €420,-
Dakrenovatie €50,- tot €100,-
Dakisolatie €13,- tot €70,-

Prijzen dakbedekking 2024

Heeft jouw dakbedekking de maximale levensduur bereikt en is deze aan vervanging toe? Wanneer je de dakbedekking gaat vervangen heb je veel keuze uit soorten dakbedekking. Deze keuze wordt vooral bepaald door het type dak: voor platte daken zijn andere soorten dakbedekking geschikt dan voor hellende daken. Daarnaast zijn er ook nog verschillende daktypes. Hierover lees je meer in de blog “De meest populaire daktypes“. Benieuwd naar de kosten van nieuwe dakbedekking? Bekijk ze in de tabel hieronder.

Soort dakbedekking (plat dak) Gemiddelde prijs per m²
Bitumen €70,- tot €90,-
Pvc €75,- tot €95,-
EPDM €95,- tot €120,-
Groendak €60,- tot €65,-
Soort dakbedekking (hellend dak)  
Dakpannen €40,- tot €95,-
Leien €55,- tot €95,-
Riet €85,- tot €100,-
Aluminium €70,- tot €90,-
Koper €95,- tot €125,-
Zink €75,- tot €105,-

dakherstelling

Hoe is deze prijs opgebouwd?

De prijzen voor dakwerken zijn van verschillende factoren afhankelijk. Het grootste deel van de prijs bestaat uit arbeidskosten, welke afhankelijk zijn van de ervaring van de dakwerker. Een dakwerker met veel ervaring heeft een hoger tarief dan een startende dakwerker. Dit zegt echter niks over de kwaliteit van de werkzaamheden. De andere factor is de complexiteit van de werkzaamheden: het leggen van een rietdak is specialistisch werk en dakonderhoud is een stuk simpeler.

De regio bepaald ook voor een deel de prijs: denk hierbij niet alleen aan de voorrijdkosten. In regio’s rondom steden is de vraag naar dakwerkers hoger dan in dorpen, waardoor de tarieven in steden hoger liggen.

Het andere deel van de totale kosten bestaat uit materiaalkosten. Wanneer je de dakbedekking laat vervangen, is EPDM bijvoorbeeld duurder dan bitumendakbedekking. De materiaalkosten zijn ook nog volledig afhankelijk van het soort werkzaamheden die uitgevoerd worden.

Op zoek naar een dakdekker in Kontich? Vergelijk gratis offertes, het is geheel vrijblijvend.

Dakwerken in andere plaatsen

dakwerkers

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakwerker per uur?
Een dakwerker kost gemiddeld €35,- tot €45,- per uur. Deze kosten zijn afhankelijk van de ervaring van de dakwerker en de complexiteit van de werkzaamheden.

Welke dakbedekking gaat het langst mee?
Voor een plat dak heeft een groendak de langste levensduur: maar liefst 60 jaar! Bij hellende daken gaat een zinken dak het langst mee: zo’n 125 jaar.

Welk btw-tarief geldt voor dakwerken?
Wanneer je dakwerken laat uitvoeren, profiteer je van het verlaagde btw-tarief van 6%. Let er wel op dat je aan de voorwaarden voldoet: schakel een erkend dakwerker in en zorg dat je woont in de woning.

Wanneer moet ik het dak ontmossen?
Wanneer je precies de dakbedekking moet ontmossen is lastig te zeggen: het hangt namelijk af van het type dakbedekking, de ligging van je dak, de leeftijd van de dakbedekking en de hellingsgraad van je dak.

Wanneer je duidelijk mos of groene aanslag op je dak ziet, is het tijd om te ontmossen. Doe dit op tijd: mos tast de dakbedekking aan.

Wanneer moet ik een nieuw dak leggen?
Ook dit is lastig om precies aan te geven. Wanneer je dakbedekking zo ernstig beschadigd is dat repareren niet meer mogelijk is, kun je het beste kiezen voor compleet nieuwe dakbedekking.

Is je dakconstructie beschadigd door bijvoorbeeld lekkage? Ook dan is het belangrijk om je dak te vervangen om instortingsgevaar te voorkomen.

Welke werken wil je laten uitvoeren?