Dit is alles wat je moet weten over dakrenovatie

Je woning is pas echt af met een dak van goede kwaliteit. Je energieverbruik is er mede door beïnvloed en de waarde van je huis gaat omhoog. Voelt je dakbedekking aan als verouderd, of heeft het dakhout verlies aan sterkte? Dan is het slim om je dak te renoveren. Hier vind je alle nodige informatie en advies over de mogelijkheden, prijzen, enzovoort voor een efficiënte dakrenovatie.

Wanneer moet je een dak renoveren?

Als je ziet dat de dakbedekking van je huis verouderd of versleten is, wordt het sterk aanbevolen om (gedeeltelijk) nieuwe bedekking te plaatsen. Als je dit niet doet, bestaat de kans op lekkage en schade aan de dakconstructie, wat kan leiden tot hoge kosten. Maar wees voorzichtig – laat eerst altijd de dakconstructie controleren. Het zou een verspilling van tijd en geld zijn om nu nieuwe bedekking te installeren als je die binnen enkele jaren moet verwijderen om problemen aan de dakconstructie op te lossen.

Afhankelijk van de staat van je plat dak en wat je precies wil bereiken, is het belangrijk om te weten hoe je een renovatie goed aanpakt. Soms is het vervangen van de bedekking al voldoende, maar hier kun je meteen ook gebruik maken van de gelegenheid om je dak te isoleren. Echter, als de dakconstructie verslechterd of beschadigd is, zal een grondige heraanleg nodig zijn.

Wat de beste manier is om je dak te renoveren, hangt af van het huidige staat van je dak en wat je precies wilt bereiken volgens deze bron. Het kan soms volstaan om enkel de dakbedekking te vernieuwen, bijvoorbeeld als er ook isolatie geplaatst moet worden. Als de dakconstructie beschadigd is of als je een andere vorm wil, dan heb je een meer ingrijpende renovatie nodig.

Kosten voor dakrenovatie

De kosten voor dakrenovatie variëren sterk, variërend van € 20 tot 175 per m² of meer. Het is moeilijk om een gemiddelde prijs te geven aangezien er een verscheidenheid aan factoren zijn die hierop van invloed zijn: de complexiteit van de werken, het type dak en de soort renovatiewerken.

De kosten voor dakbedekking variëren van € 20 tot € 120 per m², terwijl het isoleren van een dak ongeveer € 20 tot € 60 per m² kost. Daarnaast is het vervangen van een volledig dak mogelijk vanaf € 175 per m².

Let op: deze prijzen gelden alleen voor de afzonderlijke werken. Bijvoorbeeld bij dakisolatie geldt dit alleen voor de kosten die gemaakt worden om de isolatie te plaatsen. De prijs voor het verwijderen en vernieuwen van de oude dakbedekking zit hier niet bij inbegrepen.

Dakrenovatie met isolatie

Als jouw dak nog niet geïsoleerd is, is het tijd om daar verandering in te brengen. Isolatie van je dak levert een aanzienlijke energiebesparing op en zorgt voor een hoger warmtecomfort in huis. Dus ga er zo snel mogelijk mee aan de slag!

Wanneer je je dak wil isoleren, kan je dat het beste langs buiten doen. Daardoor heb je minder kans op koudebruggen en wordt de dakconstructie meer beschermd tegen extreme temperatuurschommelingen. Als je ook nog eens een nieuwe bedekking plaatst, is het isoleren langs buiten de slimste optie van allemaal.

Wat is een onderdak?

In veel oude woningen ontbreekt een goede onderscheidende laag boven de isolatie en de dakbedekking. Onderdak voorkomt schade aan het isolatiemateriaal en de structuur van het dak door weersinvloeden als vocht, stof en wind. Het is dus een essentieel onderdeel van elk dak om problemen te voorkomen.

Een kwalitatief goede dakbedekking is essentieel voor een goede bescherming tegen wind, water en vocht. Daarom moet het onderdak wind- en waterdicht zijn, maar ook dampopen. Op die manier kan vocht dat afkomstig is vanuit de woning, nog naar buiten verdampen.

De kosten voor het opzetten van onderdak bedragen € 10 tot € 20 per m².

Dak vernieuwen?

In sommige gevallen is het verstandig om een volledig nieuw dak te plaatsen, in plaats van alleen nieuwe bedekking. Als de constructie bijvoorbeeld doorzakt of aangetast wordt door vocht, zal het lokaal renoveren van je dak onvoldoende zijn. Ook als je een andere vorm wilt geven of de ruimte onder het dak wil vergroten, moet je een nieuwe dakbedekking laten aanbrengen.

Bij een dakrenovatie wordt niet alleen de dakbedekking en isolatie vernieuwd, maar ook de elementen die het gewicht dragen zoals spanten, gordingen en onderdaken. Vaak moet ook de muurplaat vervangen worden om het gewicht van het dak over de muren te verdelen.

Besparen bij het renoveren

Als je de kosten van je dakrenovatie wilt drukken, kan je bepaalde taken zelf uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld je oude dakpannen verwijderen en ze na het plaatsen van een onderdak terughalen. Dan heb je zelfs de kans om ze te reinigen en er zo nog meer profijt uit te halen.

Controleer de dakpannen wel goed voordat je ze hergebruikt.

Lees ook: Dakwerken Antwerpen