Er zijn veel redenen waarom verwarmen zonder gas een goed idee is, bijvoorbeeld omdat het duurzamer en milieu vriendelijker is. Om dit ook echt werkelijkheid te maken zijn we er mee bezig alternatieven te bedenken, en de warmtepomp is hier één van.
Hoe werkt een warmtepomp?
Bij een waterpomp kunnen we allemaal wel wat voorstellen. Zo’n apparaat dat het water uit de grond haalt. Klinkt logisch. En zo logisch is de warmtepomp eigenlijk ook, maar dan in plaats van water wordt er warmte uit de grond en buitenlucht gehaald.
Het is te vergelijken met een koelkast. Als je achter een koelkast staat voel je de warmte er van af komen. Dit komt omdat een koelkast de warme lucht uit de koelkast haalt en deze op die manier afstoot. Een warmtepomp doet het andersom.
Om warmte uit de lucht te halen hoeft het buiten niet warmer te zijn dan in huis. Het kan namelijk ook gewoon de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater halen als het buiten koud is. Maar liefs 80 procent van de energie komt uit natuurlijke bronnen. De andere 20 procent uit elektriciteit. In deze gids over warmtepompen vind je hier meer informatie over.
Voordelen
- Geen gaskosten. De warmtepomp is namelijk een duurzame installatie en loopt niet op gas, maar stroom. Het zorgt voor zo’n 40 procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met een gasketel.
- Geen schoorsteen nodig. Dit betekent dat er geen ruimte wordt ingenomen en dat je je niet druk hoeft te maken over het schoorsteenvegen.
- Regeneratie van de bodem in de zomer. Ook wel passieve koeling genoemd.
- Onderhoudskosten. Het is essentieel om je warmtepomp goed te onderhouden om de levensduur te verlengen. Maar gelukkig zijn deze kosten minder dan bij andere apparaten.
- Constante temperatuur. Er wordt een constante en aangename temperatuur gecreëerd door de warmtepomp.
- Combinatie vloerverwarming. Door een warmtepomp samen te laten werken met vloerverwarming wordt het rendement van deze pomp nog hoger.
De verschillende soorten
Verschillende situaties vragen ook om verschillende warmtepompen. Hieronder vind je een kort overzicht van de verschillende opties en wat deze inhouden.
Hybride pomp
Deze pomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan een Cv-ketel. De pomp zorgt hierbij voor verwarming in de woning en de Cv-ketel voor warm water. |
Elektrische pomp
Het verschil met de hybride pomp is dat deze niet samen werkt met een ketel en dus volledig om stroom werkt. De pomp beschikt over een voorraadvat met warm water. |
Lucht/water
Dit kan een hybride of elektrische pomp zijn, maar het verschil is dat het zowel de lucht als het water verwarmt. |
Aardwarmtepomp
De aardwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem. Deze warmte komt uit een bron of water en wordt in de pomp omgezet tot warmte. Het draait volledig op elektriciteit. |
Besparing met warmtepomp
De warmtepomp is altijd deel van een compleet verwarmingssysteem en niet zomaar een vervanger. De pomp levert energiebesparing op doordat het apparaat gebruik maakt van de gratis omgevingswarmte.