Werkenantwerpen.be – Veelgestelde vragen over isolatiewerken


Wist je dat je met goede isolatie wel honderden euro’s op je energierekening bespaard? Zeker met de huidige stijgende gasprijzen verduurzamen steeds meer mensen hun woning. Het isoleren van je woning kan op veel verschillende manieren. Goede isolatie zorgt ervoor dat je woning beter in staat is om de warmte vast te houden: hierdoor hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Op deze pagina lees je meer over isolatiewerken in Westerlo, de kosten en vind je het antwoord op de veelgestelde vragen.

Meteen een isolatiebedrijf in Westerlo inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

isolatiewerken

Wat zijn isolatiewerken?

Onder isolatiewerken in Westerlo vallen veel verschillende manieren van isoleren. Wanneer je twijfelt welke manier van isoleren en welk isolatiemateriaal het beste bij jou past, geeft een isolatiebedrijf je graag persoonlijk advies. Het wordt aangeraden om je woning te laten isoleren door een isolatiebedrijf. Zo ben je niet alleen verzekerd van kwaliteit en garantie, maar profiteer je ook van het verlaagde btw-tarief en subsidies voor isolatie.

Er zijn diverse technieken om je woning te isoleren. De ene methode is vaak wat duurder dan de ander en ook het isolatiemateriaal is verschillend qua prijs en werking. Wel wordt ervoor gezorgd dat isolatie voor iedere betaalbaar blijft en wordt het aantrekkelijk gemaakt met regelingen en subsidies. Isoleren is namelijk één van de meest eenvoudige manieren om te besparen op je energierekening en dus minder gas te verbruiken.

De meest voorkomende isolatietechnieken in Westerlo zijn:

 • Spouwmuurisolatie: woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben een spouw. Dit is een ruimte van 4 tot 6 cm groot tussen de binnenmuur en de gevel. Via de spouw verlies je snel warmte: daarom wordt de spouw op grote schaal geïsoleerd sinds 1975. Wanneer je een woning hebt die na 1975 is gebouwd, kun je ervan uitgaan dat de spouwmuur al is geïsoleerd. Het is wel belangrijk om de kwaliteit van de isolatie te controleren: deze is namelijk niet altijd meer goed. Het na-isoleren van de spouwmuur brengt in zo’n geval veel voordelen met zich mee.
 • Muurisolatie: via de muur trekt warmte lucht gemakkelijk naar buiten. Om dit te voorkomen, worden binnenmuren regelmatig geïsoleerd. De vakman plaatst het isolatiemateriaal tegen de muur en het geheel wordt afgewerkt met een voorzetwand. Je levert een klein stukje woonruimte in, maar de voordelen zijn enorm.
 • Gevelisolatie: een andere methode van isoleren is het isoleren van de gevel. Het voordeel is dat je de muur toch isoleert, zonder een deel van je woonruimte in te leveren. Wanneer je de gevel laat isoleren, wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muur geplaatst. Vervolgens wordt dit afgewerkt met nieuwe gevelbekleding. Let er wel op dat je een vergunning nodig hebt wanneer je de aanblik van je woning veranderd.
 • Vloerisolatie: het isoleren van de vloer kan op twee verschillende manieren: via de boven- of onderkant van de vloer. Het isoleren van de vloer lijkt er op het isoleren van de muur: wanneer je ervoor kiest je vloer langs boven de isoleren, wordt de vloer over het isolatiemateriaal heen geplaatst. Dit is ook mogelijk aan de onderzijde. Je kunt ook de kruipruimte isoleren: in de ruimte onder de vloer wordt dan isolatiemateriaal geplaatst. Wist je dat het isoleren van de vloer al snel 4 graden scheelt?
 • Dakisolatie: ook het isoleren van het dak kan op twee manieren: langs de buiten- en binnenkant. Wanneer je kiest je dak te isoleren langs binnen wordt het isolatiemateriaal tegen de balken geplaatst en netjes afgewerkt met een voorzetwand. Wanneer je het dak laat isoleren langs buiten, zal de complete dakbedekking worden verwijderd (handig, wanneer je dakbedekking toch al aan vervanging toe was) om vervolgens het isolatiemateriaal op de dakconstructie te plaatsen.
 • Isolatieglas: heb je nog dubbel of zelfs enkel glas in je woning? Dan is het erg voordelig om je ramen te vervangen door isolatieglas.

isolatie

Wat kosten isolatiewerken in Westerlo?

Het isoleren van je woning kun je zo duur maken als je zelf wilt. De prijs van isolatiewerken worden bepaald door het tarief van het isolatiebedrijf, de isolatietechniek en het gekozen isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop: de gemiddelde prijs exclusief isolatiemateriaal is €12,- tot €25,- per m². Ook vloerisolatie is niet heel duur, de gemiddelde prijs ligt tussen de €10,- tot €40,- per m².

Heb je een groter budget? Dan is het isoleren van het dak een goede zet. Dit kost gemiddeld tussen de €25,- en €70,- per m², zonder isolatiemateriaal. Het isoleren van de gevel is het duurst: dit kost ongeveer tussen de €110,- en €140,- per m².

Naast de verschillende technieken zijn er ook verschillende isolatiematerialen met ieder hun eigen prijs. Purschuim kost ongeveer €25,- per m²: dit is de duurste soort isolatiemateriaal. De goedkoopste optie is glaswol: dit is verkrijgbaar vanaf €7,50 per m².

In de onderstaande prijstabel vind je een handig overzicht van alle kosten, zowel voor de isolatietechnieken als het isolatiemateriaal.

Prijzen isolatiewerken 2024

Isolatietechniek Gemiddelde prijs per m²
Spouwmuurisolatie €12,- tot €25,-
Muurisolatie €10,- tot €40,-
Gevelisolatie €110,- tot €140,-
Vloerisolatie
– Kruipruimte isoleren
€10,- tot €40,-
€13,- tot €45,-
Dakisolatie €25,- tot €70,-
Isolatieglas €40,- tot €100,-
Soort isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m²
Purschuim €25,-
Glaswol €7,50
Steenwol €8,50
EPS-parels €9,-
Isolatieplaten €12,-

isoleren

De voordelen van isolatie

De grootste voordelen van isolatie zijn:

 • Je woning verliest weinig tot geen warmte meer via de muur, vloer of het dak, waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. Hierdoor verbruik je minder gas en bespaar je op de energierekening.
 • Op tropische dagen blijft je woning koeler.
 • Je hebt minder last van omgevingsgeluiden: ook dit wordt gedempt door het isolatiemateriaal.
 • Je verdient de investering in gemiddeld 4 tot 15 jaar terug en dankzij regelingen en subsidies blijft het isoleren van je woning aantrekkelijk en betaalbaar.
 • Je beperkt je CO2 uitstoot en daarmee ook je ecologische voetprint.
 • De stap naar energieneutraal of aardgasvrij wonen is weer een stukje kleiner.
 • De waarde van je woning verhoogt, net als het wooncomfort.
 • Je hoeft niet per se je hele woning te verbouwen, het isoleren van de spouwmuur, vloer, kruipruimte of het dak kan zonder verbouwing.

Op zoek naar een isolatiebedrijf in Westerlo? Vergelijk gratis offertes en kom in contact met de beste en meest voordelige bedrijven.

Isolatiewerken in andere plaatsen

isolatiewerken expert

Veelgestelde vragen

Welke premies zijn er voor isolatie?
Wanneer jij je woning laat isoleren, kun je wanneer je voldoet aan de voorwaarden een premie aanvragen. Eén daarvan is de Overkoepelende renovatiepremie. Voor vloer-, dak- en muurisolatie bestaan er premies van netbeheerder Fluvius.

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor dakisolatie?
De meest geschikte isolatiematerialen voor het dak zijn glaswol of steenwol. Dit wordt vaak gebruikt wanneer het dak via de binnenkant wordt geïsoleerd. Bij dakisolatie langs buiten zijn isolatieplaten het meest geschikt.

Waarom isoleren?
Het isoleren van je woning brengt vele voordelen met zich mee. Het verhoogt je wooncomfort en de woningwaarde. Je bespaart maandelijks op je energierekening en je beperkt je CO2 uitstoot.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie kost gemiddeld €12,- tot €25,- per vierkante meter, exclusief isolatiemateriaal. Voor een muur van ongeveer 100 vierkante meter komt dan neer op een gemiddelde prijs tussen de €1.200,- en €2.500,-.

Welke werken wil je laten uitvoeren?